Páginas

Tuesday, February 19, 2013

::Bukti Cinta::


Sollu alan Nabiy!
Beliau menghabiskan masanya 6 bulan untuk meriwayatkan hadis. Ketika perjalanan untuk menunaikan ibadah haji di Mekah, beliau terjumpa seorang wanita tua dan anaknya sedang memungut bangkai seekor itik. Melihatkan hal itu, beliau kemudiannya bertanya kepada wanita itu megapa bangkai itik itu dikutip. Kemudian jawab wanita itu bahawa bangkai itu sebagai makannya sekeluarga. 

Abdullah Ibnu Mubarak lantas berkata bahawa sesungguhnya bangkai diharamakan oleh Allah dan mengapa wanita tua itu masih mahu memakannya. Kemudian berkata wanita tua itu kepada Abdullah Ibn Mubarak, ia diharamkan untuk engkau tetapi bukan untuk kami. Abdullah Ibn Mubarak bertanya siapakah gerangan wanita tua itu dan jawabnya bahawa mereka adalah cicitnya Rasulullah Solallahu'alaihiwassalam. Abdullah ibn Mubarak kemudian menyurh wanita tua itu menunjukkan rumahnya.

Betapa sedihnya Abdullah Ibn Mubarak melihat keadaan rumah wanita tua itu. Beliau mendermakan seluruh hartanya untuk urusan hajinya itu agar dibaiki rumahnya wanita tua itu dan untuk dibelanjakan untuk membeli makanan. Beliau kemudiannya balik dan tidak meneruskan perjalanannya untuk mengerjakan haji. Setelah tamat musim haji, orang kampungnya mengucapkan selamat kepadanya kerana telah menunaikan haji sedangkan beliau langsung tidak pergi menunaikan haji.

Abdullah Ibn Mubarak mengatakan bahawa beliau belum mengerjakan haji untuk tahun ini. Kemudian seorang lelaki mengatakan bahawa, "Bukankah kamu yang memberikan aku air zam-zam ketika di sana?" Abdullah Ibn Mubarak kehairanan mendengarkan hal itu.

Setelah kewafatan Abdullah Ibn Mubarak, seorang pemuda yang amat mengenali Abdullah Ibn Mubarak terlihat seorang lelaki seperti miripnya Abdullah Ibn Mubarak sedang bertawaf mengelilingi kaabah. Lalu, pemuda itu menghampiri lelaki tersebut dan bertanya adakah beliau saudara kembarnya Abdullah Ibn Mubarak. Kemudian lelaki itu bertanya adakah wajahnya mirip kepada Abdullah Ibn Mubarak. Maka, jawab pemuda itu ya sangat mirip. Lalu, berkata lelaki tersebut ketahuilah bahawa aku adalah malaikat yang diperintahkan oleh Allah untuk mengerjakan haji untuknya setiap kali musim haji kerana beliau telah mengorbankan hartanya untuk melaksanakan haji semata-mata untuk menolong ahli keluarga Rasulullah Solallahu 'alaihiwassalam.

SubhanAllah..betapa tingginya martabat orang-orang yang memuliakan ahli keluarga Rasulullah Solallahu 'alaihiwassalam.

Yang menyembelih sunnah Baginda Rasulullah Solallahu 'alaihiwassalam adalah umat Baginda sendiri. Bagaimanakah saat dibentangkan amalan-amalan ummat Baginda pada setiap hari isnin dan khamis? Pasti Rasulullah sedih melihatkannya. Allahu Allah..

Ayuh, kita buat keputusan yang tidak akan merugikan kita di akhirat kelak iaitu keputusan untuk taat dan cinta kepada Rasulullah Solallahu 'alaihiwassalam


Dari Anas bin Malik r.a. katanya : Bersabda Rasulullah s.a.w.:
"Tidak sempurna iman seseorang itu sehingga cintanya kepadaku melebihi cintanya kepada anaknya, bapanya dan sekelian manusia."

[Hadis sahih riwayat Muslim]

Sesungguhnya, cinta itu perlukan pengorbanan, mujahadah, melalui jalan yang panjang, merentasi ranjau yang berduri. Kesemuanya akan menjadi mudah apabila yang dilakukan itu hanyalah semata-mat untuk orang yang dicintai.

Oleh itu, usaha sungguh-sungguh yang tidak main-main dan usaha yang istiqamah untuk mendapatkan cinta itu. Agar sehingga hari kiamat kelak yang di dalam hatinya ada cinta yang amat mendalam kepada insan agung ini. Maka, orang yang mendalam cintanya itu kepada Allah dan Rasulullah lah yang akan dipanggil untuk kembali dalam keadaan lemah-lembut oleh Allah.


WAllahu'alam

Nota kaki : Kisah yang diceritakan oleh Maulana Johari Bin Ali di Pondok Al-Habib SyahrinizamBen Yahya, di Bukit Goh, Kuantan

No comments: