Páginas

Tuesday, September 24, 2013

::Adab dan Pelajar Ilmu::


Para sahabat di zaman Sayyiduna Rasulullah Solallahu'alaihiwassalam amat menjaga adab mereka terhadap ahli keluarga Rasulullah dan adabnya ahli keluarga Rasulullah terhadap guru.

Begitu juga kisahnya Ibn Abbas yang dari kalangan Ahlul Bait sangat memuliakan ilmu sehinggakan sanggup pergi ke rumah gurunya untuk menuntut ilmu. Ketika zaman kecilnya Ibn Abbas tidak sempat berjumpa dan berguru dengan Sayyiduna Rasulillah Solallahu 'Alaihiwassalam.Maka, disebabkan itu Ibn Abbas merasakan sedikit kekurangan kerana tidak pernah berjumpa dengan Rasulullah. 

Ibn Abbas berazam untuk mengambil ilmu daripda para sahabat yang sempat berjumpa dengan Sayyiduna Rasulullah Solallahu 'Alaihiwassalam, antaranya Sayyidina Zaid Bin Harithah dan Sayyidina Ubay Bin Ka'ab. Ibn Abbas tidak berani untuk mengetuk pintu rumah gurunya kerana takut mengganggu gurunya ketika itu yang sedang tidur. Ibn Abbas sanggup menunggu sehingga gurunya membuka pintu, walaupun pada ketika itu ribut pasir.

Selain daripada itu, kisah lain yang menunjukkan betapa Ibn Abbas sangat menjaga adabnya terhadap gurunya ketika mana gurunya Sayyidina Ubay Bin Ka'ab ingin berpergian ke suatu tempat. Ibn Abbas mengambil unta untuk gurunya tunggang. Gurunya berasa tidak selesa kerana pada hematnya seharusnya beliau yang seharusnya berbuat begitu kerana Ibn Abbas adalah dalam kalangan Ahlul Bait. Lalu, ditanyakan kepada Ibn Abbas kenapa beliau melakukan hal itu. Maka, dijawabnya Ibn Abbas, "Demikianlah apa yang kami diajari oleh orang tua kami, agar menghormati guru". Lalu, dikucupnya Sayyidina Ubay Bin Ka'ab akan tangannya Ibn Abbas. Kemudian berkata Sayyidina Ubay Bin Ka'ab; "Beginilah Rasulullah ajar supaya diperbuat kepada ahli keluarga Rasulullah".

Pada suatu hari, Sayyiduna Umar Ibn Kathab RH pernah datang kepada bapa saudara Rasulullah Solallahu'alaihiwassalam Ibn Abbas dan mengatakan bahawa; "Saya mahu berdoa kepada Allah agar diangkat musibah yang berlaku di Madinah (Madinah dilanda kemarau pada ketika itu)". Sebelum Baginda Rasulullah Solallahu'alaihiwassalam wafat para sahabat akan berdoa dengan bertawassul dengan keberkatan Baginda Rasulullah tetapi setelah kewafatan Rasulullah Solallahu'alaihiwassalam beliau pergi kepada pak ciknya Rasulullah dan berkata; "Hari ini aku mahu berdoa dengan barakahnya ahli keluarga Rasulullah Solallahu'alaihiwassalam". Lalu, diangkatkan tangannya di hadapan Sayyiduna Ibn Abbas dan berdoa. Sesungguhnya betapa seorang khalifah agung yang pernah disebutkan oleh Rasulullah; "Jika ada Nabi selepas aku, maka Umar adalah orangnya" amat menghormati ahli keluarganya Rasulullah. 

WAllahu'alam

No comments: